Pomazánky,saláty

POMAZÁNKY
SLONÍ ŽRÁDLO
Potřebujeme :
1/2kg dietního salámu (Gothai nebo točák),2 velké okurky,1 velká cibule,1 lžíce kečupu,1 lžíce hořčice,1 lžíce octa,1 lžíce oleje,2 kostky cukru,2 malé majolky nebo 1 velká,chilli,sůl,pepř.
Postup :
salám nakrájíme na malé kousíčky - lépe je ho nastrouhat.nastrouháme také okurku.Cibuli nakrájíme nadrobno,přidáme kečup,hořčici,ocet,cukr a olej,,,můžeme přidat i trošku chilli a majolku.
Vše smícháme v kastrolku a zahřejeme.... nevařit !!! a vše necháme 24 hodin uležet v lednici.Podle chuti osolíme a opepříme.
SALÁMOVÁ POCHOUTKA
Potřebujeme:
400g salámu Junior,180g pomazánkového másla,1 lžíce hořčice,smetana,1 větší cibule,sůl,pepř,1 Lučina.
Postup:
Salám nakrájíme na kostky,na větší kostky nakrájíme i cibuli.Salám s cibulí dáme do mixéru,přidáme pomazánkové máslo,hořčici,lučinu a necháme mixovat,dokud není směs hladká.Pokud je pomazánka příliš hustá,přidáme trošku smetany a dochutíme ji solí a pepřem.Promícháme a natíráme na čerstvý chléb nebo křupavé rozpečené bagety.
JEDNODUCHÉ A DOBRÉ......DOBROU CHUŤ :-))))
PROVENSÁLSKÁ PĚNA
Potřebujeme:
asi 5 buřtů,100g játrové paštiky,1 cibule,1dl smetany,1 lžíce nasekané zelené petrželky,1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (majoránky,oregana,tymiánu,pažitky),mletý pepř,sůl.
Postup:
Buřty oloupeme a rozemeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v nožovém mixéru najemno.Přidáme paštiku,jemně nakrájenou cibuli,smetanu,petrželku a bylinky a vyšleháme dohladka.Pěnu opatrně dochutíme solí a pepřem (pozor,buřty i paštika jsou už slané!!) a podáváme s topinkami nebo čerstvým chlebem.
:-))))))
SALÁTY
JARNÍ SALÁT S KUŘECÍM MASEM
Potřebujeme:
400g kuřecích prsíček,150g rajčat,150g salátové okurky,150g různě barevné papriky,1 lžíce olivového oleje,2 vařená vejce,snítka kopru,sůl,pepř,citron,4 lžičky zakysané smetany.
Postup:
Kuřecí prsíčka opečeme na oleji a nakrájíme na tenké plátky.Zeleninu pokrájíme,dáme do misky a ochutíme.Navrch klademe kousky masa,ozdobíme nakrájeným vejcem,koprem a lžičkou zakysané smetany.
:-))))
SALÁT CAPRESE
Potřebujeme:
400g rajčat,200g sýra mozzarella,asi 3 lžíce olivového oleje,asi 3 lžíce vinného octa,100g černých oliv(možno vynechat),hrst čerstvé bazalky,sůl,pepř.
Postup:
Rajčata buď oloupáme nebo necháme tak jak jsou a nakrájíme na tenké plátky nebo na osminky.Osolíme,opepříme.Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky a opepříme.Přidáme olej,ocet a napůl rozkrojené a vypeckované olivy.Promícháme a necháme v chladničce asi hodinku odležet.Potom servírujeme na talířky a porce posypeme čerstvou,jemně sekanou bazalkou.Pro zvíraznění aroma je dobré lístky bazalky rozdrtit v hmoždíři.Připíjíme suché bílé víno.
MŇAMKA :-))