Nakládání - Zavařování

PRAVÁ MORAVANKA (NÁLEV) 

Nálev:

3,5 l vody,1 l octa,1/4 kg cukru,80 tablet cukerinu,12 dkg soli,3 velké cibule,1 palička česneku,15 kuliček pepře,10 kuliček nového koření,10 hřebíčků,8-10 bobkových listů,troška tymiánu,2 lžíce hořčičného semínka.

Postup:

Vše svaříme a po vychladnutí přecedíme.Do sklenic dáme na kousky nebo nudličky nakrájenou zeleninu podle chuti...např. zelí,paprika,celer,cibule,mrkev,kapie,květák,okurka,feferonka,hrášek atd. Sterilujeme 20 minut při 70°C.Množství nálevu stačí asi na 28 malých skleniček.

 

FAZOLOVÉ LEČO

Potřebujeme:

1 kg fazolí,1/2 l oleje,1 kg cibule,1 kg paprik,1 kg rajčat,20 dkg cukru,2 dl octa,1 deko.

Postup:

Den předem namočené fazole uvaříme,cibuli,papriku a rajčata podusíme na oleji.Přidáme další suroviny a nakonec vmícháme zcezené fazole.Plníme do skleniček a sterilujeme asi 15 minut.........je to opravdu dobrota!!!!

 

PAPRIKY TŘÍ BAREV

Potřebujeme:

1kg žlutých paprik,1kg červených paprik,1kg zelených paprik,1 lžička celého pepře,2-3 stroužky utřeného česneku,1500ml oleje,1 dl octa,1,5 lžičky soli,1 lžička mletého pepře.

Postup:

Papriky položíme na plech a ten vložíme na několik minut do předehřáté trouby.Když se slupka napne a začne hnědnout,vyndáme papriky z trouby a oloupeme slupku.Poté odstraníme semena.Papriky nakrájíme na menší proužky.Do čistých sklenic střídavě vrstvíme žlutou,červenou a zelenou barvu.Vše posypeme zrnky pepře.

Nálev: smícháme olej,ocet,sůl,pepř a česnek.Celou směs promícháme.

Takto připravený nálev nalijeme do sklenic na navrstvené papriky,aby zelenina zůstala nakonec celá ponořená.

TIP: k ostatní zelenině můžeš pokrájet také cibuli,také můžeš přidat feferonku a na vůni snítku tymiánu.

 

ČALAMÁDA ZE ZELÍ A PAPRIK

Potřebujeme:

2,5kg bílého zelí,1kg červených paprik,asi 2 cibule.

Nálev: 0,5kg cukru,2dl oleje,200ml octa,1 balíček deka,2 l vody.

Postup:

Zelí nakrájíme na slabší proužky.Papriky zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké proužky a cibuli na kolečka.Vše promícháme a necháme odležet asi 2 hodiny.V hrnci připravíme nálev,smícháme olej,ocet,deko,vodu a vše povaříme.Připravíme si důkladně omyté a suché sklenice.Vychladlý nálev scedíme a nalijeme ho do sklenic naplněných pokrájenou zeleninovou směsí.Sklenice uzavřeme víčky,zatížíme a necháme stát v chladu asi 24 hodin.Dál je uchováváme v temnu.

 

 

PÁLIVÉ OKURKY S CHILLI PAPRIČKAMI

Potřebujeme:

60-80 okurek zavařovaček (pevné a malé),5 menších cibulí,1 mrkev,10-20 bobkových listů,30 kuliček nového koření,50 kuliček pepře,100 zrnek hořčice,10 snítek kopru,20-25 malých chilli papriček.

Nálev: 1,7 litru vody,380ml octa,80g soli,300g krupicového cukru,16g kyseliny citronové.

Postup:

Omyté a okapané okurky dáme do čistých sklenic.Do každé vložíme kolečka cibule a mrkve,uvedené koření,kopr,chilli papričky a nakrájený česnek.Nálev připravíme z vody,octa,soli,cukru a kyseliny citronové,kdy vše smícháme a povaříme.Naplněné sklenice zalijeme vychladlým nálevem asi 3cm pod okraj.Sklenice uzavřeme víčkem,vložíme do kastrolu,zalijeme vodou asi do půlky jejich výše,uvedeme do varu a povaříme asi 20 minut,aby se přichytilo víčko.